شناسه: 333

03 آذر 1403 18:02

دیدگاه: 0

ارسال توسط:

ورزش پهلوانی، فرهنگی عملی که نیاز به احیاء دارد

در این روزگار که همه چیز  به سوی غرب زدگی و مدرن شدن سوق داده می شود کم کم بسیاری از سنت ها و رفتارهای خوب و پسندیده ایرانیان به فراموشی سپرده می شود.

پیشرفت در هر مسئله ای بد نیست و نخواهد بود ولی چرا سنت های خوب خود را که از پدران و بزرگانمان به جا مانده حفظ و توسعه ندهیم؟!

بعضی از سنت ها مانند شناسنامه برای هر ایرانی هستند ،که یکی از این سنت ها سنت ورزش بین گذشتگان ماست همان ورزش باستانی.

ورزشی که اولا رفتار و کردار آدمی را به سوی کمال انسانیت می برد که گواه این قضیه رفتار های پهلوانان ایران است که با کردار خویش و جوانمردی زبانزد عام و خاص بودند ، و در درجه دوم تمرینات و حرکات ورزشی است که موجب سلامتی و ورزیدگی بدن می شود .

زورخانه مکانی مقدس

سالیان سال در ایران در هر شهر و هر دیار ، کوی و برزن در کتار مکان ها مقدس آن شهر نام زورخانه شنیده می شود و این مکان در نظر مردم حائز احترام است و در آن ذکر و دعایی گفته می شود که این سبب سیقل دادن روح آدمی می شود .

دانشمندان و روانشناسان تربیت بدنی ، به اتفاق با بررسی و مطالعات در زمینه ورزشی باستانی به این مهم دست یافته اند  که این ورزش تاثیر فراوان بر ورزشکاران آن در ابعاد مختلف از جمله روحیه، شخصیت ، تیپ و ظاهر ، رفتار اجتماعی و روانی دارد.

ورزش پهلوانی و آثار چند بعدی آن

با این نگاه که امروزه افراد و اشخاص بدنبال ابزار و افعال چند بعدی هستند ورزش باستانی این کار را به صورت عملی  دارا می باشد و مجموعه ای از تعالیم مناسب مانند اجتماعی ،روانی،ارتباطی، اخلاقی، موسیقی ، شعر ، حفظ سنت ملی و مذهبی را در خود دارد.

با نظر به این که شخصیت یک فرد دارای ابعاد مختلفی است پس نمی توان با در نظر گرفتن یک بعد شخصیت افراد آنها را ارزش گذاری کرد ولی در این باید ورزشکاران باستانی در تمامی ابعاد شخصت ،باید وجهه قابل قبول جامعه باشند و یک ورزشکار باید در هماهنگی بین جسم و روح و در کل در رفتار و کردار نمونه باشد .

انسان همیشه به دنبال فرآیندهایی بوده است که در ابعاد مختلف کارآمد باشد. چه ورزشی کارآمدتر از ورزش نیاکانمان که در جنبه های مختلف دین خود ادعا کرده که در بعدها مختلف تاثیر بسزایی دارد و با پیوست ارزشی ابعاد جسمانی ، روانی و اجتماعی و اخلاقی شرکت کنندگان را تحت تاثیر قرار می دهد. و چه ورزشی این چنین ارزشی برنامه ریزی والا و ارزنده ای دارد؟

این ورزش با ابزاری ساده چون تخته شنا و میل و کباده و سنگ ، سبب درگیری عضلات و باعث حجیم و قوی تر شدن بدن انسان می شود حرکاتی مانند چرخ و پازدن استقامت عمومی بدن و مقاومت قلبی و عروقی را افزایش می دهد از این روی که هیچ حرکاتی نیست که در مغز انسان تاثیر نداشته باشد انجام این حرکات سبب تقویت مغز و روان آدمی نیز می شود .

اثرات روانی نواختن ضرب زور خانه در ورزشکاران :

اولا سبب هماهنگی بین همگی ورزشکاران می شود،مانند )موسیقی در مارش نظامی (دوما شوق و ذوق را در ورزشکاران بیشتر تحریک کرده باعث رفع خستگی روحی می شود که تمرکز هوس را به دنبال دارد در نتیجه احساس سبکی و نشاط حاصل می شود .

در بعد بعدی میتوان  با این نگاه که در ورزش باستانی از نظر اخلاقی،اجتماعی و ارتباطی، رعایت کسوت و احترام و پیشکسوتان و بزرگان در اجرا به خوبی دیده می شود,  این عمل به تدبیر و تعلیم مرشد آموخته می شود وبا این ویژگیهم  روحیه جوانمردی و ارزش انسانی به سوی کمال می رود  وهم گواهی بر کارآمدی و فرهنگی و تاریخی و اجتماعی بودن و … این ورزشی باستانی است.

سوالی در اینجا ذهن همگان را مشغول می کند که این چنین فرهنگ و ورزشی کارآمد چرا در کشوری باحکومت اسلامی که همیشه به دنبال غنی کردن فرهنگ بوده و هست مانند ورزشهای غربی جایگاهی در خور ندارد و چرا فعالیت فرهنگی در این مورد انجام نمی شود؟

همیشه در بین افراد جامعه شنیده می شود که چون تفریح سالم نیست باعث شده  روی به تفریح غیرسالم و ضدارزشی آورند.

حال  چرا دولت مردان ، زور خانه ها را جایگزین فرهنگ نامناسبوارداتی  نمی کنند زور خانه محل مناسب برای تمام سنین است و  اگر فرهنگ سازی مناسب تنجام شود حتی بسیاری از  افراد که تمایل ورزشی هم ندارند و گاه تنها به عنوان تماشاچی در مسابقات مختلف ورزشی حاضر می شوند خودشیفته فراگیری این ورزش و خصلتهای جوانمردی و پهلوانی می شوند.

و در پایان می توان به عدم آثار روانی مخرب حاصل از تنش ها که در برخی از رشته های ورزشی به بازیکنان و تماشاچیان وارد می شود به عنوان یکی از امتیازات این رشته ورزشی اشاره کرد.

ورزشی که  تماشاچیان آن جز مردانگی و صمیمیت چیزی نمی بینند که هنگام خروج از زورخانه سبب راحتی اعصاب و دلی آکنده از یاد خدا می شود.

نویسنده : صادق اسدنژاد، باستانی کار

انتهای پیام/

نویسنده :

نظرات
آرشیو