گروه : اقتصادی /

شناسه: 6772

07 آذر 1403 06:25

دیدگاه: 0

ارسال توسط:

تاثیرات ماه رمضان بر اقتصاد کشور

 بازارهای مهم ایران هر چند چون گذشته وارد فاز رکود نشدند اما با این حال نسبت به هفته‌های پیش از آغاز ماه مبارک رمضان آرامشی نسبی را به خود دیدند.

به گزارش قابوس نامه به نقل از خبر آنلاین؛ رمضان امسال در حالی از راه رسید که بحران ارزی تاثیر خود را بر سایر بازارها آشکار کرده بود، بهای طلا ، سکه و ارز و در کنار این ها مسکن روندی رو به رشد را نشان می داد و افزایش تقاضا برای خرید این دست اقلام خود نشان دهنده تلاش برای حفظ ارزش پول تلقی می شد.

 به گزارش اقتصاد نیوز به نقل از خبرآنلاین، در حالی که بازار ایران به شکلی سنتی عادت به کاهش تقاضا و فرو رفتن در لاک رکود را طی یک ماهه رمضان دارد اما امسال عادت سالیان پیش خرق شده و وضعیت تا حدی به دلیل شرایط ویژه و خاص تفاوت‌هایی را با سالیان گذشته نشان می‌دهد.  

 ارز

 کم نیست شمار کسانی که در ایران که واژه دلار و ارز را یکی می دانند و این را به جای دیگری استفاده می کنند.

 آشفتگی در بازار دلار و بروز کمبودهایی در بازار اسکناس این ارز در اواخر سال گذشته نشانه هایی از رشد قیمت ها را در این بازار به نمایش گذاشت. تقاضای ارز یا به عبارت بهتر دلار در نیمه های دی ماه 1396 رو به افزایش نهاد و این مساله زمینه را برای بروز بحرانی جدی مهیا کرد به طوری که عادت بازار ایران مبنی بر ورود به فاز تعطیلی و نیمه تعطیلی در نوروز تغییر کرد و قیمت ها در این بازار هر روز افزایشی بیش از روز قبل را نشان می داد.

 از بیست و دومین روز فروردین اما شرایط تغییر کرد.قیمت دلار تک نرخی و خرید و فروش ارز بیش از مبالغ مجاز تعیین شده در قانون مشمول قاچاق اعلام شد.

 حالا توقف فعالیت صرافی ها از یک سو و اعلام ارز تک نرخی از سوی دیگر شرایط را برای اعلام قیمت دلار در بازار آزادی که وجود ندارد دشوار کرده است اما دلالانی که سالیان طولانی است حاشیه فردوسی زندگی می کنند و به رغم تمامی توصیه ها و دستور العمل ها و ... حاضر نیستند میدان را ترک کنند، این روزها از کاهش قیمت توافقی دلار یا به عبارت دیگر قیمت غیر قانونی دلار صحبت می کنند.با این حال قیاس قیمت دیگر ارزها خود موید این نکته است. قیمت هر یورو که پیش از این به یک قدمی هشت هزار تومان رسیده بود، در آستانه ماه مبارک رمضان به حدود 7400 تومان کاهش یافت . قیمت لیر ترکیه نیز از حدود 1500 تومان به 1380 تومان کاهش یافته ست .

 این وضعیت در بازار پوند نیز قابل ردگیری است چرا که بهای هر پوند از کانال 9 هزار تومان به 8400 تومان رسیده است.

سکه

وضعیت بازار سکه اما تفاوت هایی با بازار ارز دارد . تحویل زودهنگام سکه های ثبت نامی بانک مرکزی این انتظار را ایجاد کرده بود تا حباب قیمتی این کالای سرمایه گذاری پیش از موعد بترکد اما به نظر می رسد بالا بودن شدید تقاضا در این حوزه مانع از عمل قوانین اقتصادی در بازار شد .

 هر چند به گفته دست اندرکاران بازار طلا و سکه تقاضا برای این کالا در روزهای اخیرو همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان کاهش یافته اما میزان کاهش قیمت ها متناسب با  انتظارات تلقی نمی شود.

 بهای هر قطعه سکه تمام بهار آزادی در 10 روز گذشته کاهشی در حدود 60 هزار تومان را نشان می دهد اما بازاری ها معتقدند آنچه در این بازار مشهود است، کاهش تقاضا برای روزهای آتی است که بی تردید به کاهش بیش از پیش قیمت ها کمک می کند.در بازار قطعات کوچک تر مانند ربع سکه و نیم سکه نیز تقاضا مهار شده و همین امر نشان می دهد روند قیمت ها رو به کاهش خواهد رفت.

و اما مسکن

 بازاری که بیش از یک دهه در فاز رکود به سر می برد بار دیگر خمیازه کشداری می کشد و آماده حرکت شده است.با این حال فرا رسیدن ماه مبارک رمضان قطار حرکت قیمت ها در بازار مسکن را ابتدا کند و سپس متوقف کرد.در حالی که قیمت مسکن روی دور تند افزایش افتاده بود، به گفته مشاوران املاک،با کاهش تقاضا مواجه شده و حرکت در این بخش کندتر از قبل شده است. افزایش 31 درصدی قیمت مسکن در فروردین 1397 در بازار خود زمینه را برای بروز شوک قیمتی مهیا کرد و برخی سرمایه های سرگردان آماده ورود به این بازارها می شدند.

 یکی از مشاوران املاک در شرق تهران در این خصوص به خبرنگار ما می گوید: تقاضا کاهش یافته و در شرایط کنونی تنها خریدار واقعی و فروشنده واقعی در بازار حضور دارند . نکته اینجاست که تب تند افزایش قیمت نیز کمی مهار شده اما به نظر می رسد بازار مسکن از لاک رکود بیرون خزیده است اما با توجه به نبود قدرت خرید کافی احتمال داغ نشدن این بازار بسیار بالاست.

نویسنده :

نظرات
آرشیو