به گزارش قابوس نامه به نقل از نیلکوه، تابستان به پاییز طلایی در پارک ملی گلستان پیوند میخورد و عاشقانههای گوزنها در دل جنگلهای بکر این منطقه شنیده میشود. ماه پایانی تابستان و اولین ماه پاییزی هرسال را میتوان روزهای عاشقی گوزنها نام نهاد و نعرههای عاشقانهشان این روزها در طبیعت طنینانداز شده است.
گاو بانگی را میتوان فصل عاشقی گوزنها نام نهاد، رقابت عاشقانه بین گوزنهای نر برای تعیین قلمرو و بیرون راندن رقیب.
در فصل گاو بانگی، تلاش و تقلای شکارچیان نیز برای شکار اینگونه منحصربهفرد و در معرض انقراض جنگلهای شمال به اوج میرسد و همچنین برخی سودجویان دورهگرد برای خرید شاخ گوزن به منطقه میآیند.
مرال یا گوزن قرمز که به آن گاو کوهی نیز میگویند، بزرگترین پستاندار علفخوار کشور و از گونههای جانوری حمایتشده است که پراکنش آن در کشور محدود به استانهای شمالی بهویژه استان گلستان و بخشهایی از جنگلهای جنوبی استان سمنان و شرقی استان خراسان شمالی است.
همزمان با شروع فصل پاییز فصل جفتگیری مرال ها (گوزن قرمز) نیز آغاز میشود، در این زمان گوزنهای نر برای تعیین قلمرو به جنگ با دیگر نرها پرداخته و با ایجاد صدایی شبیه صدای گاو اهلی، گوزنهای ماده را در محدوده قلمرو خود جمع میکنند، به این زمان گاو بانگی میگویند که همهساله از اواسط شهریورماه آغاز و تا اواخر مهرماه ادامه دارد.
مرال ها هرساله بسته به شرایط اقلیمی از اواسط شهریورماه که به مرحله گاو بانگی معروف است از زیستگاههای انبوه جنگلی خارج و در عرصهها و فضاهای باز داخل جنگل تجمع یافته و تشکیل گلههای جنسی میدهند.
معمولاً یک مرال نر هدایت گله را بر عهده میگیرد و این مرحله از دوران زیستی مرال که حدود یک ماه به طول میانجامد با بروز بانگ یا نعره از سوی مرال نر همراه است که برای حفاظت از گله و دور کردن گوزنهای نر رقیب بروز میدهد. طول دوران آبستنی مرال حدود هشت ماه و نیم بوده و اواخر فصل بهار گوسالهها به دنیا میآیند.
آسیبپذیر شدن گوزنها در فصل گاو بانگی به دلیل اینکه برخی شکارچیان با تقلید صدای گوزن نر از طریق ضبط سوت و با استفاده از لوله شیشهای چراغهای نفتی و دمیدن در آن اقدام به تولید صدایی شبیه آوای گوزن کرده و در پی شکار گوزن هستند. گوزن نر به خیال اینکه این صدای گوز نر دیگر است که به قلمروش آمده با سرعت به سمت صدای مربوطه حرکت میکند تا گوزن مهاجم را از قلمرو خود خارج کند که در این هنگام شکار شکارچیان سودجو میشود.
محیطبانان زحمتکش پارک ملی گلستان به همراه دوستداران محیطزیست در پارک ملی گلستان اقدام به برپایی چادرهای موقت گاو بانگی در نقاط حساس کرده و حفاظت از گوزنها را تشدید میکنند، در سایر ایام سال شکار مرال به دلیل پوشش انبوه زیستگاههای جنگلی و هوشیاری گوزنها چندان ساده نیست.
رییس پارک ملی گلستان در این خصوص به خبرنگار نیلکوه گفت: فصل گاو بانگی در پارک ملی گلستان از 10 شهریورماه تا معمولاً 20 مهرماه است و امسال 10 چادر گاو بانگی برای جلوگیری از شکار گوزنها در این فصل برپاشده است.
سلیمان قربان زاده افزود: همچنین برای حفاظت بیشتر از مرال ها 7 گشت سیار نیز در محدودههای حضور مرال ها در نظر گرفتهشده است.
به گفته وی قریب 60 نفر در شیفتهای مختلف در این طرح حفاظت از مرالهای پارک ملی گلستان در فصل گاو بانگی بر عهدهدارند.
وی با اشاره به اینکه امکان آن وجود دارد به دلیل شرایط آبوهوا زمان گاو بانگی پس از 20 مهرماه نیز ادامه داشته باشد تصریح کرد: تاکنون هیچ گزارشی مبنی برشکار این حیوان در فصل گاو بانگی در پارک ملی گلستان نداشتیم.
رییس پارک ملی گلستان از تمام علاقهمندان و دوستداران طبیعت و حیاتوحش خواست که مأموران این پارک در حفاظت از این میراث طبیعی ارزشمند یاری داده تا با افرادی که قصد سودجویی ازاینگونههای باارزش رادارند برخورد قانونی صورت گیرد و نسل این گونههای حمایتشده از خطر انقراض نجات یابد.
چادر گاوبانگی پارک ملی گلستان