شماره : 3696
تاریخ : 1396-01-31 13:02
حفظ انقلاب اسلامی از انقلاب کردن دشوار تر است! هنرمند انقلابی و رسالت پاسداری از انقلاب اسلامی <p style="text-align: justify;">به یاد دارم که در مصاحبت با یکی از هنرمندان عرصۀ هنرهای آئینی ( تعزیه)&nbsp; نکته ای عنوان شد که برایم جالب بود. او می گفت در تمام 50 سالی که خود را وقف هنرهای آئینی کرده ام شعری سبک نخوانده ام و سعی کرده ام با الهام گرفتن از امام حسین (ع) انقلاب را در دل خود زنده نگه دارم!</p>

به گزارش قابوس نامه، شاید بتوان گفت تمام رسالت هنرمند انقلابی در همین عنوان خلاصه می شود ؛ « حفظ انقلاب اسلامی در دل ! »
اما برای رسیدند به این مقصد مطلوب هنرمندان را رسالتی است ؛رسالتی به عظمت پاسداری از هویت انقلاب اسلامی .
1 . « استحاله »  را برگشتن از حالی به حالی و عوض و تبدیل و دگرگونی معنا کرده اند ... می توان گفت بزرگترین خطری که هر انقلاب را تهدید می کند ، مسئلۀ « استحاله »  است . وقتی که هویت یک انقلاب تغییر کرد! وقتی آرمان ها و ارزش های یک انقلاب تغییر کرد! وقتی انقلاب استحاله شد! شعرهای انقلابیون تغییر می کند و ممکن است در درازمدت انقلاب تغییر مسیر داده و به آنتی انقلاب مبدل شود!
بنابراین یکی از رسالت های هنرمند انقلابی تقویت هویت انقلاب و بیان آرمان ها و ارزش های انقلاب به زبان هنر است .
2 . هنرمندانقلابی هم بیان کننده ی دردها ست هم می تواند راه درمان را با پشتوانۀ علمی و معرفتی انقلابیون سایر حوزه ها با زبانی هنرمندانه بیان کند . هنرمند انقلابی چشم بینا و گوش شنوا و زبان گویا و قلب تپندۀ انقلاب می تواند باشد به چند شرط .
الف ) مبانی انقلاب اسلامی را خوب بشناسد و درک درستی از انقلاب داشته باشد.
ب ) نسبت به انحراف های احتمالی انقلابیون و استحاله ی انقلاب ، بی تفاوت نباشد .
ج ) دردهای جامعه را ببیند و بازگو کند – و نترسد که به اثرش مهرسیاه نمایی بزنند! زیرا قصد او تخریب انقلاب نیست بلکه هدفش اصلاح امور است و این است تفاوت هنرمند انقلابی با هنرمندی که برای دریافت «مُهر صدآفرینِ» بیگانگان حاضر است از جامعه ی خویش « لجن نمایی » کند!
د) انقلاب اسلامی ( نهضت اسلامی ) حرکتی بود که در امتداد آرمانی بزرگ تعریف می شد.
 آرمانی به بلندای « جامعۀ عدل جهانی » که به بشارت قرآن کریم ، محقق خواهد شد . بنابراین در این مسیر پستی ها و بلندی ها – شکست ها و پیروزی ها – فرازها و نشیب های بسیار است ، یکی از رسالت های هنرمند انقلابی « امید آفرینی » است.
هـ) هنرمند انقلابی باید درک درستی از واقعیت های جامعه داشته باشد. امروز اقتصاد بیمار است! فرهنگ تب دارد! سیاست با حقیقت دیانت در عمل فاصله دارد و از طرفی دست هایی از درون و بیرون تلاش می کنند مردم را نسبت به آینده ی انقلاب اسلامی دلسرد کنند. یکی دیگر از رسالت های هنرمند انقلابی فریاد هنرمندانۀ رنج های مردمی است که از اقتصاد بیمار و فرهنگ تب دار و سیاستمداران بی تقوا خسته شده اند نه از انقلاب اسلامی و ارزش هایش!
تبیین این مسئلۀ مهم وظیفۀ هنرمند انقلابی است که گاه با شعر وکلام و گاه با تصویر، نماد و نشانه می توانند درجامعه موجی انقلابی ایجاد کنند برای مطالبه از متولیان اقتصاد، فرهنگ و سیاست.
3 . پاسداری از انقلاب اسلامی رسالت همۀ انقلابیون است و هنرمندان انقلابی نیز مشمول همین رسالت می شوند. پاسداری در سه ساحت دفاع سخت . دفاع نیمه سخت و دفاع نرم معنا می شود.
خدا را شکر می کنیم که به پشتوانه ی تلاش جوانان انقلابی و جوان دلان عرصه ی دفاع مقدس – امروز هیچ کشوری نمی تواند به حریم انقلاب اسلامی تجاوز کند.
اما در دفاع نیمه سخت ( اقتصاد و سیاست ) و در دفاع نرم ( فرهنگ و هنر ) هنوز هزار راه نرفته داریم .
به امید روزی که در این دوحوزه نیز شاهد رویش های انقلابی باشیم و در آینده بتوانیم شاهد تحقق وعده های الهی باشیم که ؛
وَالَّذِینَ جَاهَدُوا فِینَا لَنَهْدِیَنَّهُمْ سُبلنا ...

مجتبی طالبی
نویسنده و تهیه کننده صدا و سیمای مرکز گلستان
مدرس و دبیر پژوهشی گروه فلسفه و عرفان اسلامی . جامعه المصطفی العالمیه . واحد گرگان