به گزارش قابوس نامه به نقل از باشگاه خبرنگاران جوان ؛ ساحل نشینان عقب نشینی آب را در حوزه خلیج گرگان فاجعه بار می خوانند از جمله سیجان صیاد 57 ساله روستای ساحلی قره سوی شهرستان بندر ترکمن که می گوید سراغ ندارم که خلیج گرگان این قدر از ساحل نشینان فاصله بگیرد گویی که قهر کرده ونعمت خود را از ما دریغ کرده است .
صیاد قره جه ساکن روستای چارقلی هم می گوید ؛ باور نمی کنم که خلیج گرگان تبدیل به محل تجمع لجن و فاضلاب شود واضافه می کند که ما اهالی روستا برای ماهی گیری از همین محل روزیمان را می گرفتیم .
ساحل نشین دیگری هم می گوید ؛ شاید مهمترین علت عقب نشینی آب خلیج گرگان بی آبی رودخانه های حوزه آبریز این خلیج است که نمونه آن رودخانه اترک و گرگان رود است چرا که چند سال گذشته به علت کمی ریزش های جوی و وجود سدهای متعدد بر این سرشاخه ها اینها هم کم آب شده اند.
در سال های نه چندان دور دریا و خلیج گرگان از طریق کانال خزینی در جزیره آشوراده ودیگری در روستای خواجه نفس وساحل گمیشان از سه ناحیه خلیج گرگان به دریا متصل بودند اما هم اکنون این مسیرها مسدود شده اند و هیچ آبی ازدریا به خلیج و برعکس وارد وخارج نمی شود.
این امرباعث شده که هر روز خلیج گرگان کم آب ترشود که عواقب آن نابوی گونه های جانوری متعدد از جمله ماهیان خاویاری ومهاجرت پرندگانی است که برای زمستان گذرانی به خلیج گرگان می آمدند.
ارائه طرح جامع نجات تالاب میانکاله و خلیج گرگان
اسماعیل مهاجر مدیر کل محیط زیست استان گلستان در این باره گفت ؛ یکی از عوامل کاهش آب خلیج گرگان و پسروی آب دریای خزر کم شدن آب ورودی رودخانه ولگای روسیه به دریای خزر است که 90درصد ورودی آب دریای خزر ازاین رودخانه است عوامل اکولوژیک وتغییرات آب وهوایی وعوامل انسانی هم نقش اساسی در کاهش آب خلیج گرگان ودریای خزر داشته است .
وی افزود : در سال های گذشته آب خلیج گرگان 2الی 3 متر عمق داشت اما هم اکنون این میزان در عمیق ترین نقطه درخلیج گرگان به 80 سانتیمتر رسیده است و متاسفانه بخش های غربی این خلیج هم اکنون به طول چند کیلومتر خشک شده است .
مدیر کل محیط زیست استان گلستان گفت ؛اگر راهکار عاجل برای رفع این معضل در خلیج گرگان اتفاق نیفتد ما شاهد افزایش خشکسالی در حاشیه غربی خلیج گرگان خواهیم بود و بدتر از آن اینکه اثر ریزگرد ها در استان راخواهیم داشت.
مهاجر اضافه کرد ؛ در سازمان حفاظت محیط زیست حساسیت های ویژه ای در خصوص خلیج گرگان ایجاد شده و دلواپسی در سطح ملی را در پی داشته است .
وی همچنین گفت کمیته ملی با ریاست معاون اول رئیس جمهور با مدیریت محیط زیست تشکیل وبرنامه ریزی ویژه ای برای نجات خلیج گرگان در حال پیگیری است .
دکترمزدک دربیکی استاد دانشگاه و فعال محیط زیست گلستان هم گفت ؛ علل وعوامل پسروی آب خلیج گرگان کاهش آب رودخانه ولگا وافزایش شدید رسوب گذاری خلیج گرگان ، ازبین رفتن مراتع وجنگل های بالادست که باعث فرسایش خاک وانتقال این رسوب به مرور زمان به خلیج گرگان است .
وی همچنین ورود پساب ها وآلاینده های زیست محیطی ناحیه بندر گز و بندر ترکمن به خلیج گرگان و پارامترهای اقلیمی حاکم در شرایط فعلی را در منطقه از دیگر عوامل اصلی مشکلات فعلی خلیج گرگان ذکر کرد.
دکتر دربیکی لایروبی خلیج گرگان را برای نجات این منطقه اکولوژیکی مهم منطقی ندانست وگفت: مطالعه دقیق وکارشناسی زیر نظر متخصصان و البته یک اقدام عاجل بای نجات این خلیج حیاتی است.
معاون دریایی سازمان محیط زیست کشور هم گفت ؛ علاوه برکمیته استانی کمیته ملی کشوری با مدیریت محیط زیست برای هماهنگی بین بخشی وفرابخشی تشکیل شده است .
خانم دکتر پروین فرشچی همچنین افزود ؛ در حال حاضر ماهانه جلساتی برای نجات خلیج گرگان تشکیل می شود ودرحال حاضر جمع آوری اطلاعات وداده ها انجام شده تا تصمیم نهایی گرفته شود .
وی درخصوص راهکاری به غیر از لایروبی خلیج گرگان افزود ؛ در حال حاضر به دنبال راهکار های عجولانه وبدون پشتوانه مطالعاتی علمی نیستیم و حدود تا سه چهار ماه دیگر مطالعات اولیه این کار بدست می آید وبرای نجات میانکاله وخلیج گرگان طرح جامع ارائه خواهیم کرد .
وی همچنین پیگیری حق آبه دریای خزر را از طریق وزارت امورخارجه از کشورهمسایه امری ضروری خواند.
انتهای پیام/