گروه : گزارش / گزارش /

شناسه: 367

01 اردیبهشت 1403 11:49

دیدگاه: 0

ارسال توسط:

سرانه فرهنگی گنبد در آستانه مهاجرت؛  حالِ عمومی کتابخانه های گنبد خوب نیست

علی رغم تلاش انقلاب گونه اداره کتابخانه های گنبدکاووس در راستای افزایش سرانه مطالعه و توفیقاتی که در این حوزه از جمله انتخاب به عنوان شهر کتاب در کشور کسب شد، خبرهایی خوبی از وضعیت فعالیت کتابخانه ها به گوش نمی نرسد.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی قابوس نامه، دغدغه فرهنگ مسئله ایست که از اهمیت بالایی برخوردار است و بارها از سوی مقام معظم رهبری بر آن تاکید شده است، اما متاسفانه عدم در اولویت قرار گرفتن مسئله کتابخوانی در گنبد از سوی مسئولین، تحول عظیمی که در چند سال اخیر در پیشرفت کتابخانه های گنبد انجام گرفت را تحت الشعاع قرار داده است طوری که تعدادی از کتابخانه های گنبد تعطیل شده است.

طبق این گزارش یکی از این کتابخانه ها ، کتابخانه امام جعفر صادق(ع) است ، این کتابخانه عمومی در ابتدا ، حوزه علمیه برادران امام محمد باقر(ع) بوده است اما بعدها و در سال ۱۳۷۴ بصورت حق انتفاع به اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی گنبدکاووس واگذار شده است و کتابخانه امام جعفر صادق(ع) راه اندازی می شود که تا شهریور ۱۳۹۴ به عنوان کتابخانه عمومی مورد استفاده قرار می گرفت.

از شهریور سال ۹۴ کتابخانه امام جعفر صادق(ع) تعطیل است

رئیس اداره کتابخانه های گنبد در رابطه با تعطیلی کتابخانه امام جعفر صادق (ع) به خبرنگار ما گفت: از شهریور ماه سال گذشته به دلیل طرح توسعه درمانگاه مصلی امام جعفر صادق(ع) قسمت راه پله و سرویس های بهداشتی کتابخانه تخریب شده است و عملا استفاده از کتابخانه غیر ممکن است و باید گفت کتابخانه تعطیل می باشد.

IMG_6682

زهرا نقی نسب با اشاره به موقعیت خوب و استقبال خاصی که از این کتابخانه می شد، تصریح کرد: با توجه به موقعیت مکانی کتابخانه و مجاورت با مصلی نماز جمعه و نیز قرار گرفتن در یک منطقه پر جمعیت، این کتابخانه بسیار مورد اقبال بود و ویژه خواهران بودن آن باعث رغبت بیشتر خانمها برای عضویت و استفاده از کتابخانه و آسودگی خیال خانواده ها شده بود که متاسفانه با تعطیلی این مکان تعداد زیادی از مراجعین کاهش یافته است.

اعتباری برای انتقال کتابخانه هنوز تامین نشد.ه است

وی افزو: با پیشنهاد امام جمعه محترم، از بخش نمازخانه مصلی حدود ۳۰۰ متر برای ساخت کتابخانه در نظر گرفته شد و مکان پیشنهادی در حاشیه جلسه فروردین ماه انجمن کتابخانه ها مورد بازدید فرماندار ویژه، شهردار، مسئولین شهرستان و نمایندگان اداره کل قرار گرفت.

نقی نسب؛ طبق برآورد انجام شده، هزینه لازم برای دیوار کشی و آماده کردن فضا برای راه اندازی مجدد این کتابخانه را بیش از سی میلیون تومان اعتبار عنوان کرد که متاسفانه که تا کنون تامین نشده است.

کتابخانه شهید مطهری دیگر کتابخانه تعطیل شده در گنبدکاووس است که در سال ۱۳۷۶ در فضایی نزدیک به ۳۰۰ متر مربع در مسجد قائمیه این شهر افتتاح شد.

۲۲ هزار عنوان کتاب در دو کتابخانه گنبد بلااستفاده است

نداشتن سیستم گرمایشی و سرمایشی به علت عدم وجود گاز و برق در این مکان، باز کردن درب ورودی کتابخانه فقط در ساعات برپایی نماز از سوی متولیان مسجد(به دلیل سرقتهایی که از مسجد می شد) ، نزدیکی به کتابخانه فراغی و
بالاخره رفتار متولیان مسجد با مراجعین باعث شد تا رغبت به استفاده از این کتابخانه کم شود و به مرور مراجعین خود را از دست بدهد و مردم از کتابخانه ای با بیش از ۱۰ هزار عنوان کتاب در کنار کتابخانه امام جعفر صادق(ع) که آن نیز بیش از ۱۲ هزار منبع دارد، محروم شوند.

رئیس اداره کتابخانه های گنبد در این رابطه نیز گفت: متاسفانه با وجود مشکلات، این کتابخانه چندان مورد اقبال نبود و مراجعین کمی داشت. تا اینکه پس از کش و قوس های فراوان با هیات امنا، از انتهای سال ۹۴ با تعویض قفلها به ما اجازه ورود به کتابخانه داده نشد و هیات امنا تقاضای تخلیه ساختمان و بازگرداندن فضا به مسجد را کرده است.

نقی نسب اذعان کرد: در این مورد هم جلسات متعددی تشکیل شد. تا در صورت امکان و همکاری سایر ارگانها فضای دیگری به کتابخانه اختصاص یابد و کتابخانه منتقل شودکه تنها ارگانی که اعلام نمود فضا دارد، بنیاد علوی بود که این همکاری نیز منوط به موافقت سازمان مرکزی در تهران اعلام شد.

وی خاطر نشان کرد: نامه نگاریهایی انجام شد و حتی توسط فرماندار و امام جمعه نیز نامه ای به آقای سعیدی کیا ارسال شد اما تا کنون پاسخی دریافت نشده است.

مسئولین ورد جدی برای جذب خیر در حوزه کتابخانه ها نداشته اند

طبق گزارش خبرنگار ما در جلسات متعددی که با حضور اهالی رسانه نیز برگزار شد، اظهارات مختلفی برای بازگشایی و یا انتقال این کتابخانه ها مطرح شد از جمله ایجاد راه فرعی برای کتابخانه امام جعفر صادق(ع) تا پایان مراحل بازسازی بخشی از مصلی که در مجاورت کتابخانه قرار دارد ، اما نه تنها این امر تا کنون محقق نشده است ، شنیده ها حاکیست  به دلیل عدم سنخیت فعالیت درمانگاه و کتابخانه این امر عملی نشود.

استفاده از ظرفیت خیرین نیز که عموما در این مواقع از سوی مسئولین پیشنهاد می شود از جمله راهکارهای پیشنهادی در این جلسات بود که به دلیل عدم ورود جدی مسئولین، این مسئله نیز رنگ تحقق به خود نگرفته است.

قوانلو: از مسئولین گنبد ناراحت هستم

مدیرکل نهاد کتابخانه های استان گلستان نیز در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار ما در مورد وضعیت کتابخانه های گنبد با گلایه از مسئولین شهرستان گنبد، گفت: متاسفانه با گذشت بیش از ۴ ماه از بلاتکلیفی و جلسه ای که برای  کتابخانۀ امام جعفر صادق(ع) گذاشته شد، هنوز مسئولین گنبد پاسخ درستی به مدیر کتابخانه های شهرستان نداده اند.

رضا قوانلو ادامه داد: اگر این وضعیت به همین منوال طی شود متاسفانه مجبور به خروج نیروی انسانی و امکانات این کتابخانه از شهرستان هستیم و این اصلا به نفع شهرستانی چون گنبدکاووس ، مردم و مسئولین آن نیست.
IMG_0233

وی اذعان کرد: این مسئله تعارف بردار نیست و بنده هم تحت فشار هستم و اگر امکانات بلا استفاده باشد ناگزیر به انتقال هستیم.

قوانلو با اشاره به اینکه واقعا رضایت قلبی برای این کار ندارد، افزود: در شرایطی که ما به دنبال افزایش کتابخانه ها هستیم من از مسئولین گنبد ناراحت هستم که چرا اقدام موثری در این رابطه نمی کنند.

وی در ادامه اظهار کرد: درست است که ساختمان این کتابخانه متعلق به نهاد نیست اما سالهاست که آنجا کتابخانه دایر است و طبیعی است که در صورت تخریب ساختمانی جایگزین در نظر گرفته شود.

رضا قوانلو با اشاره به تاکیدات مقام معظم رهبری در مورد دغدغه های فرهنگی و سخنان اخیر ایشان در مورد ولنگاری فرهنگی گفت: طبیعی است که بنده، امام جمعه و فرماندار باید در این مسئله وارد شویم اما من می بینم این دغدغه وجود ندارد و با این وضعیت واقعا چطور می شود سخنان رهبر معظم انقلاب را جامه عمل پوشاند؟ با حرف که کار پیش نمی رود!

بر اساس این گزارش، گرۀ کتابخانه های گنبد، کور نشده به دندان گرفته شده اما خبری از باز شدن نیست و این تنها همت و اقدام و عمل مسئولین و حرکتی جهادی را می طلبد تا سرانه فرهنگی گنبد که عنوان سومین شهر کتاب کشور را در کارنامه خود دارد ، در یک عمل ناگزیر به شهرستان های دیگر هجرت داده نشود.

انتهای پیام/

نویسنده :

نظرات
آرشیو